5+1 Τips που θα αυξήσουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του κινητού σας
Ενώ οι περισσότεροι από εμάς προστατεύουμε τα τηλέφωνά μας με στιβαρές θήκες και τζαμάκια προστασίας, δεν φαίνεται να καταβάλλουμε τόση προσπάθεια για να προστατεύσουμε την μπαταρίας του τηλεφώνου μας. Σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των κινητών τηλεφώνων (tablet και φορητών υπολογιστών) χρησιμοποιεί μπαταρίες ιόντων λιθίου. Το ιόν λιθίου προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα (η υψηλότερη ενεργειακή του πυκνότητα σημαίνει μικρότερες μπαταρίες, που με τη σειρά τους σημαίνουν ελαφρύτερα και πιο κομψά τηλέφωνα), αλλά και αυτές οι μπαταρίες εξακολουθούν ,αναπόφευκτα, να υποβαθμίζονται με τη χρήση. Όποιος έχει χρησιμοποιήσει ένα κινητό τηλέφωνο για πολλά χρόνια, πιθανότατα θα έχει παρατηρήσει ότι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του φαίνεται να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ίσως να διαρκεί μόνο μισή μέρα ακόμα και μετά από μια πλήρη φόρτιση.
Πώς μπορούμε όμως να διατηρήσουμε την μπαταρία του τηλεφώνου μας να λειτουργεί όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό;
Ακολουθήστε αυτά τα tips και δεν θα χάσετε!
1. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το σωστό φορτιστή για το κινητό σας
Με την αγορά του smartphone, δίνεται και ο κατάλληλος φορτιστής που προτείνει ο κατασκευαστής. Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να αγοράσουμε έναν δεύτερο φορτιστή, είτε για εφεδρικό, είτε γιατί μπορεί να χάλασε ή και να τον χάσαμε. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το πρωτόκολλο φόρτισης, ώστε να μη δημιουργήσουμε πρόβλημα στην μπαταρία. Το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε την αναζήτησή σας είναι το φύλλο προδιαγραφών του κατασκευαστή.
Kαι για σένα που δεν έχεις ιδέα για ποιο πράγμα μιλάμε, ρώτα απλά τους ειδικούς της MrPhone.gr
2. Κρατήστε την μπαταρία σας το πολύ μέχρι 20%
Μερικοί από εσάς μπορεί να πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε την μπαταρία σας υγιή είναι να την αποφορτίσετε πλήρως. Ίσως έχετε ακούσει ότι η βαθμονόμηση της μπαταρίας σας την κάνει να λειτουργεί καλύτερα. Αυτό είναι ένα απόθεμα από παλαιότερους τύπους μπαταριών: οι μπαταρίες ιόντων λιθίου δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Αντίθετα, η μπαταρία ιόντων λιθίου υφίστανται μεγαλύτερη πίεση όταν είναι πλήρως αποφορτισμένη, με αποτέλεσμα να μειώνεται η διάρκεια ζωής της. Ιδανικά θα πρέπει να αποφεύγεται η πτώση της κάτω από 20% και σίγουρα να μην αποφορτίζεται εντελώς!
3. Μην χρησιμοποιείτε τη συσκευή ενώ φορτίζει
Όταν βάζετε το κινητό για φόρτιση καλό είναι να μην το χρησιμοποιείτε και να το αφήσετε να φορτίσει. Όταν γίνεται παράλληλη χρήση και φόρτιση ,ουσιαστικά, η μπαταρία μπαίνει σε διπλή λειτουργία για να μπορέσει να κάνει πολλές ενέργειες ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα η μπαταρία να πιέζεται. Στο τέλος, η μπαταρία αργεί πολύ να φορτίσει, εφόσον παράλληλα χρησιμοποιούμε το κινητό και χαλάμε την μπαταρία. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε το κινητό εκείνη την ώρα, καλύτερα να το βγάλετε λίγο από την φόρτιση και όταν τελειώσετε να το ξαναβάλετε.
Συμβουλη: Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο φόρτισης για λίγη απεξάρτηση!
Καλώδια
4. Αποφύγετε να αφήνετε το κινητό σας για ώρες στη φόρτιση
Αν και το να αφήνεις το τηλέφωνό σου να φορτιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι μια κοινή συνήθεια, μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του κατά πολύ. Όταν διατηρείται στο 100% φόρτισης την μπαταρίας σας, υφίσταται μεγαλύτερη καταπόνηση από την υψηλότερη τάση, αλλά συσσωρεύει και μεγάλη θερμότητα με την πάροδο του χρόνου. Ενώ οι μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων δεν υπερθερμαίνονται σε σημείο που να είναι επικίνδυνο για τον χρήστη, η έκθεση μιας μπαταρίας σε υψηλή θερμότητα είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να μειώσετε τη διάρκεια ζωής της. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε να αφήσετε το τηλέφωνό σας να φορτιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται σε δροσερό ή καλά αεριζόμενο μέρος, ώστε η θερμότητα να μπορεί να διαχέεται πιο εύκολα και όχι π.χ. πάνω στο κρεβάτι.
5. Προσόχη στην υπερθέρμανση
Όταν το κινητό σας είναι πολύ ζεστό, ο επεξεργαστής λειτουργεί αργά και οι εφαρμογές σας είναι πιο πιθανό να καταρρεύσουν. Παράλληλα η μπαταρία εξαντλείται πιο γρήγορα και μπορεί να μην σας αφήνει να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή μέχρι να επανέλθει στις σωστές θερμοκρασίες, διότι εκείνη τη στιγμή προσπαθεί να προστατευτεί. Τα περισσότερα σύγχρονα κινητά σας ειδοποιούν ή, ακόμα, λαμβάνουν προληπτικά μέτρα όταν ζεσταθούν πολύ, και ορισμένα παλαιότερα μοντέλα ενδέχεται να μην το κάνουν. Η θερμότητα μπορεί να προκαλείται από οπουδήποτε – από την μπαταρία, το περιβάλλον ή ακόμα και από τον ίδιο τον επεξεργαστή καθώς λειτουργεί και μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο κινητό. Μερικές πολύ παλιές μπαταρίες τηλεφώνου έχουν ακόμη αποδειχθεί ότι εκρήγνυνται υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτό που έχετε να κάνετε, λοιπόν, είναι πάντα να προσέχετε η συσκευή σας να βρίσκεται σε δροσερό – σκιερό μέρος και να το αφήνετε να ξεκουράζεται ανά διαστήματα.
6. Αποφύγετε την πολύωρη φόρτιση στο αυτοκίνητο
Λανθασμένα πολλοί απο εμάς θεωρούμε ότι η φόρτιση στο αυτοκίνητο είναι ακριβώς η ίδια με τον κανονικό φορτιστή στο σπίτι. Οι τάσεις που δίνει το αυτοκίνητο είναι πολύ διαφορετικές απο εκείνες που δίνει ένας φορτιστής και η φόρτιση on the way θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή. Αποφύγετε όσο μπορείτε τη συνεχόμενη φόρτιση στο αυτοκίνητο και χρησιμοποιήστε την μόνο σε επείγουσες καταστάσεις, για να κρατήσετε το κινητό ανοιχτό.
LEAVE A COMMENT
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.